De AED (Automatische Externe Defibrillator) bij de parkeergarage in het centrum van Etten-Leur. De AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. © Hélène Schenk

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN – De gemeenten Etten-Leur en Moerdijk zijn hard op weg om een volledig dekkend AED-netwerk gerealiseerd te krijgen. In Moerdijk moet dat dit jaar gelukt zijn, Etten-Leur neemt volgend jaar extra financiële stappen (20.000 euro) in die richting.

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dat is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. In de gemeente Moerdijk hangen er nu 48 en daar komen er dit jaar nog 23 bij.

Wethouder Eef Schoneveld en directeur Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk overhandigden donderdag een nieuwe AED aan jeu de boulesvereniging Groene Ster in Zevenbergen.

Het Havenbedrijf brengt lusten (werkgelegenheid) en lasten (stank en geluidshinder soms) voor de omgeving met zich mee. Reden voor het Havenbedrijf om iets voor die omgeving terug te doen.

Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf Moerdijk.

– Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf Moerdijk. © RENE SCHOTANUS

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We bekostigen ook de cursussen die nodig zijn om de apparaten te bedienen

Ferdinand van den Oever, Directeur Havenbedrijf Moerdijk

,,We storten jaarlijks 5 % van onze winst voor de belastingafdracht in een potje (de Vitaliteitsregeling) en met dat geld ondersteunen we initiatieven. Zoals in dit geval de aanschaf van de AED’s en we bekostigen ook de cursussen die nodig zijn om de apparaten te bedienen”, zegt Van den Oever.

Steeds meer verenigingen vroeger steeds dringender aan de gemeente om AED’s te plaatsen. Niet alle aanvragen worden gehonoreerd, omdat het systeem niet werkt wanneer er te veel AED’s in een bepaalde wijk of buurt hangen. In overleg met onder meer de dorps- en stadstafels kijkt de gemeente welke locaties nog in aanmerking komen voor plaatsing van zo’n apparaat.

We zijn maar een kleine club, dus voor ons is een AED te kostbaar

Henk Goverde, Bestuurslid jeu de boulesvereniging Groene Ster

Bestuurslid Henk Goverde van jeu de boulesvereniging Groene Ster is in elk geval zeer tevreden met ‘zijn’ nieuwe exemplaar. “We kregen tien jaar geleden een AED van de kruisvereniging. Dat gebeurde nadat een lid van onze vereniging op het terrein aan een hartstilstand was overleden. Maar na tien jaar kan de leverancier de werking van het apparaat niet meer garanderen. En we zijn maar een kleine club, dus voor ons is een AED te kostbaar. Het mooie is zo dat niet alleen wij, maar de hele omgeving mee kan profiteren.”

Hartveilig

In Etten-Leur heeft de gemeenteraad burgemeester en wethouders vrij recent opgedragen om in de begroting van volgend jaar 20.000 euro te reserveren voor aanschaf van extra AED’s. Die kosten per stuk tussen de 3,5 en 4 duizend euro. De Stichting Hartveilig Etten-leur zegt in totaal tussen de 80 en 100 AED’s nodig te hebben om een dekkend netwerk te realiseren. Er hangen er nu 43, zes aanvragen lopen nog.

Raadsel

Bij de gemeenten Moerdijk en Etten-Leur, noch bij de Hartstichting (te druk) was donderdag antwoord te krijgen op de vraag waarom het netwerk in Etten-Leur (met een oppervlakte van ruim 55 vierkante kilometer) dekkend is met 80 tot 100 AED’s  en Moerdijk, dat met ruim 184 vierkante kilometer ruim drie keer zo groot is kan volstaan met 71 AED’s.

Door webmaster

Schrijf nu in voor de reanimatie cursus voor slechts € 10,-- Klik op de button "reanimatiecursus" voor meer informatie