Eerste AED van st Hartveilig Etten-Leur, gedoneerd door JCI Etten-Leur, onthuld. De kop is eraf Etten-Leur wordt een 6 minuten AED gemeente!

Op het Raadshuisplein in Etten-Leur heeft vrijdagmiddag Wethouder JP Schouw de eerste door Stichting Hartveilig Etten-Leur geplaatste AED onthuld.

Deze AED is geschonken door JCI Etten-Leur. Jaarlijks organiseert JCI Etten-Leur in het eerste weekend van september de uitreiking van de BOV-trofee en het culinair evenement Lekker Etten-Leur.

Van ieder tijdens Lekker Etten-Leur besteed muntje wordt 20 cent gereserveerd voor lokale goede doelen. Dit jaar heeft de commissie BOV & Lekker Etten-Leur ervoor gekozen een deel van de opbrengst te doneren voor de aanschaf van een AED paal. JCI Etten-Leur vindt het tof dat zij op deze wijze dit belangrijke initiatief van de stichting letterlijk een warm hart kan toedragen. Een mooie bijdrage voor en door Etten-Leur, want een positief resultaat is natuurlijk niet mogelijk zonder onze trouwe sponsoren, horecadeelnemers én bezoekers, aldus Judith Vermeeren van JCI Etten-Leur. En de stichting is blij dat het belangrijke project nu van start is gegaan. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan structuur van de stichting, nu gaan we het werk doen waarvoor we het doen: “inwoners van Etten-Leur met een hartstoornis helpen als zij dat dringend nodig hebben” aldus Voorzitter Eric Tak.

Voor Hartveilig Etten-Leur is hiermee de formele aftrap gedaan om binnen enkele jaren heel Etten-Leur te voorzien van AED’s die 24/7 bereikbaar zijn. Een AED, een Automatische Externe Defibrillator, verhoogt de succesvolle reanimatie bij een hartstoornis. De AED moet binnen 6 minuten in gebruik kunnen zijn., vandaar de term 6 minuten zones. Een AED pakket bestaat uit een ZOLL AED 3 in een verwarmde buitenkast met daarbij voor 10 jaar onderhoud, verzekering en periodieke vervanging van onderdelen.

De Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft inmiddels ook al een mooie donatie ontvangen uit het coöperatiefonds van Rabobank West Brabant Noord. “Daarmee maakt de stichting een vliegende start” volgens voorzitter Eric Tak.

De bedoeling is dat middels een co creatie financiering de stichting minimaal 50% financiert en dat inwoners van een wijk of straat de andere 50% bijeen brengen.
Bedrijven worden gestimuleerd een bestaande AED zodanig te plaatsen dat deze ook buiten openingstijden toegankelijk is. Bedrijven en andere organisaties mogen natuurlijk ook complete pakketten doneren, zoals vandaag door JCI Etten-Leur.
Vrijdag werd ook afscheid genomen van Wim van Ruyven, de animator van de Stichting, Wim verhuist terug naar zijn roots in het Westland.

Op de website www.hartveiligettenleur.nl is de informatie aan te vragen.