Stichting Hartveilig Etten-Leur is een feit

ETTEN-LEUR – De oprichting van Stichting Hartveilig Etten-Leur is een feit. Initiatiefnemer Wim van Ruyven deed eerder een oproep aan aspirant-bestuursleden om zich te melden. De nieuwe organisatie wil bevorderen dat alle defibrillatoren die extern hangen in Etten-Leur voor iedereen bereikbaar worden en niet alleen binnen openingstijden van gebouwen. Ook gaat de stichting AED’s aanschaffen door middel van donaties, schenkingen en subsidies.

Deze zomer werkt de organisatie verder aan het vormgeven van het plan van aanpak. Daarvoor wordt overlegd met bedrijven en de gemeente. Bij het initiatief voor Hartveilig Etten-Leur sloten eerder Jack Konings en Piet Rentmeester aan. Zij blijven ook actief als vrijwilliger voor de stichting. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Eric Tak en door Paul van der Neut, Leo Hoogeveen en Dylan Raats: “Ons belangrijkste doel is om zes-minuten-AED-zones te verwezenlijken in Etten-Leur.”

Niet verkroppen

De bestuursleden die zijn opgestaan konden het niet verkroppen dat er ook maar één Etten-Leurenaar is die onnodig overlijdt aan een hartprobleem, omdat er geen stichtingsbestuur was. Daarom hebben zij besloten om de kar te gaan trekken. Volgens voorzitter Tak is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen voor dit soort belangrijke initiatieven: “Ik ben Wim van Ruyven dankbaar dat hij de noodklok heeft geluid. 24 uur bruikbare AED’s op maximaal zes minuten is een uitdaging die wij graag aangaan.”

Burgerhulpverleners

Defibrillators worden gebruikt om een persoon met een hartstilstand een elektrische schok te geven. De AED wordt gebruikt naast de hartmassage en reanimatie. Alleen speciaal opgeleide vrijwilligers mogen deze kastjes gebruiken. Deze burgerhulpverleners krijgen vanuit de meldkamer een oproepje om zich naar het slachtoffer te haasten en te starten met reanimeren of een AED te gaan halen. Vaak zijn deze vrijwilligers sneller ter plaatse dan een ambulance. Elke dag sterven 35 personen in Nederland aan een hartstilstand. Snelle hulp kan dan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

Bron: http://internetbode.nl/etten-leur/stichting-hartveilig-etten-leur-is-feit/